Skocz do zawartości

Newt

Użytkownik
  • Postów

    36
  • Dołączył/a

  • Ostatnia wizyta

  • Dotacje

    0.00 PLN 

Zbanowany na serwerze!


Przejdź do bana: Kliknij!

8 obserwujących

O Newt

  • Urodziny 12.11.2000

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Pomorskie
  • Imię
    Krystian
  • Nick w grze
    Newt

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Newt

Rekrut

Rekrut (2/23)

  • Miesiąc później
  • Pierwszy tydzień zakończony
  • Poświęcony społeczności Unikat
  • Współtwórca
  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

48

Reputacja

  1. Nocne tripy, wypad nad jezioro/morze, film, muzyka, grać
  2. Witam w kolejnym odcinku blogu kulinarnego by Newt! 🙂 Dzisiaj wlatuje coś na słodko, zapraszam do artykułu. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis na - TORT! SKŁADNIKI: 1. 6 jajek 2. 215g cukru 3. Skrobia ziemniaczana 60g 4. Mąka tortowa 170g 5. Mleko 250ml 6. Masło/margaryna 80g 7. Cukier puder 3 łyżki 8. Opakowanie kremu do wyrobienia masy (ja wybrałem truskawkowy, lecz każdy może swój smak dobrać) 9. Owoce i dodatki (u mnie to były maliny, borówki amerykańskie, banany, pomieszane skarmelizowane skórki owoców, posypka kolorowa, opłatki dekoracyjne, posypka błękitna laguna) 10. Czarna herbata SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nasz tort musimy zacząć od zrobienia biszkoptu. Na początek oddziel białko od żółtek a następnie miksuj białko do powstania piany 2. Podczas miksowania białka, gdy widzisz, że powstaje już piana, zacznij stopniowo dodawać cukier 3. Gdy białko zostało ubite na sztywną pianę oraz cukier rozpuścił się w białku, dodawaj również stopniowo żółtka i miksuj 4. Gdy wszystko zostało zmiksowane, dodaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę tortową - polecam przesiać obie mąki przez sito 5. Wszystko wymieszaj szpatułką wolnymi i dużymi ruchami, by wszystko ładnie się ze sobą zgrało 6. Przygotuj blaszkę okrągłą, którą można otworzyć od boku, na dół daj papier do pieczenia oraz wlej masę, rozprowadź równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni na środkową półkę, grzanie góra-dół. Piecz ok. 40 min 7. Gdy Nasz biszkopt się piecze, przygotuj krem. Opakowanie kremu wymieszaj z 250 ml zimnego mleka i zacznij miksować 8. Miksujemy do czasu, gdy krem będzie sztywny (można również samemu zrobić krem na śmietanie 36%, lecz musicie uważać, by nie zrobiło Wam się z tego masło - mi się zrobiło, dlatego awaryjnie użyłem kremu z opakowania) 9. Dodajemy do kremu 3 łyżki cukru pudru i 80g margaryny (najlepiej, by masło miało temperaturę pokojową) i miksujemy dalej 10. Gdy wszystko ładnie się zmiksowało, czekamy na Nasz biszkopt a w międzyczasie można pokroić owoce itp. jeżeli ktoś się zdecydował na jakieś większe (np. truskawki) 11. Gdy biszkopt się upiekł, bierzemy nóż i WAŻNE by wycinać brzegi (ranty) biszkopta, ponieważ gdy tego nie zrobicie a otworzycie blaszkę od boku, to biszkopt Wam pęknie! 12. Zdejmujemy blaszkę i wykładamy biszkopt na desce do krojenia 13. Wycinamy w poprzek na 3 równe części 14. Przygotowujemy tortownicę i kładziemy tylko bok blaszki okrągłej, by formować tort 15. Kładziemy pierwszą część biszkoptu i namaczamy ostudzoną czarną herbatą (jest to ważne, ponieważ wtedy biszkopt nie jest suchy i o wiele lepiej się tort je) 16. Dodajemy krem i powtarzamy te czynności do końca (biszkopt - herbata - krem - biszkopt - herbata - krem - biszkopt - herbata - krem) 17. Zdejmujemy blaszkę i zaczynamy również rozprowadzać krem po bokach, polecam szpatułkę by równomiernie rozprowadzić krem 18. Jedyne co pozostało to udekorować tort (można nawet użyć rękawa cukierniczego, sposób udekorowania dowolny) 19. Gdy skończyliśmy dekorować, schować do lodówki na minimum 5h, by krem zesztywniał całkowicie, najlepiej smakuje oczywiście, gdy przez całą noc będzie w lodówce Poniżej zdjęcia mojego tortu Mam nadzieję, że komuś przepis się przyda i życzę smacznego! 🙂
  3. Nie sądziłem, że aż tak przyjmą się te kulinaria 😄 Oczywiście niebawem kolejny przepis wlatuje, jeżeli ktoś chciałby jakieś danie, to proszę o komentarz i osobiście przyrządzę oraz dodam coś od siebie i napiszę przepis 🙂 Było się już kilkukrotnie redaktorem, także umie się to i owo 😄 Nadchodzi jesień, więc specjalnie dla Ciebie wstawię przepis na idealną herbatkę zimową!
  4. Cześć! Jestem znany z tego, że lubię gotować, więc od czasu do czasu będę wstawiał różne przepisy na dania, które przyrządzam i może komuś się przyda 🙂 Dziś wlatuje przepis na GULASZ oraz podepnę również przepis na KAWĘ MROŻONĄ, ponieważ lato się kończy a może komuś się jeszcze będzie chciało ją przyrządzić ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 1. GULASZ SKŁADNIKI: - Łopatka wieprzowa/wołowa 1 kg - 2 cebule - 5-6 małych marchewek - 2 papryki czerwone - 2 papryczki chili (jeżeli ktoś lubi na ostro, jak nie to ominąć) - prażona cebulka (można ominąć) - suszone grzyby (można ominąć) - szczypiorek (można ominąć) - koncentrat pomidorowy - 0,5l bulionu warzywnego/wołowego - olej/oliwa bądź smalec - sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa do gulaszu (jeżeli jej nie ma, wyjdzie równie dobrze bez niej, chociaż zalecam) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso pokroić na małe kawałki oraz doprawić przyprawami (jeżeli używasz przyprawy do gulaszu, to posyp trochę na mięso, reszta na później) 2. Cebulę pokroić w kostkę lub pióra (preferuję w pióra) oraz marchewkę w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę a chili tak jak leci 😄 3. Na patelni (polecam głęboką) z olejem podsmażamy marchewkę i cebulę (pierwsze te warzywa), podsmażać do czasu, aż cebula zacznie się powoli szklić 4. Do patelni dodajemy paprykę, gdy cebula jest już zeszklona a marchewka zaczyna być miękka 5. W międzyczasie smażymy mięso do szarości - WAŻNE! - nie mieszaj mięsa zbyt często, ponieważ może się szybko rozkładać, mięso puści wodę i zacznie się tak naprawdę gotować 6. Gdy warzywa są już miękkie a mięso dobrze wysmażone, wlej do patelni z warzywami całą zawartość wraz z wodą od mięsa do patelni i zmniejsz na mały ogień, by mięso się nie rozgotowało 7. Dodaj do patelni 0,5l bulionu (zalecam własnej roboty, ale jeżeli komuś się nie chce, to 1 kostka na 0,5l wrzątku rozmieszać i wlać do patelni) 8. Po wlaniu bulionu, dodaj chili oraz suszone grzyby, grzyby muszą zmiękczyć 9. Dodaj resztę zawartości przyprawy do gulaszu i wymieszaj 10. Pozostaw na małym ogniu na ok. 10-15 min i po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszaj, gulasz powinien zmienić całkowicie kolor na czerwony 11. Podczas, gdy gulasz dokańcza się na patelni, przygotuj już ryż/kaszę gryczaną/placki ziemniaczane do gulaszu 🙂 (przepis na idealne placki ziemniaczane najwyżej w kolejnym przepisie podam) 12. Gdy masz przygotowany ryż/kaszę bądź placki ziemniaczane, polej na nie gulasz i dodaj na górę szczypiorek oraz prażoną cebulkę Składniki, które napisałem, że można ominąć - oczywiście, można lecz polecam je do tego dania 🙂 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. KAWA MROŻONA SKŁADNIKI: - kawa rozpuszczalna (ja używam cappuccino waniliowe i polecam, najlepiej smakuje) - cukier (można ominąć, ja osobiście nie słodzę) - mleko - woda - bita śmietana SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotuj wrzątek wody 2. Wsyp 2 łyżeczki kawy oraz 1 łyżeczkę cukru (opcjonalnie) 3. Zalej wrzątkiem tylko do zasłonięcia dna kawy (kawa ma być na równi z wodą) 4. Użyj mini blendera i zacznij blendować kawę do powstania pianki (UWAGA - podczas blendowania poziom kawy będzie się podnosił, nawet do połowy szklanki, ja używam szklanki do shake'a 0,5l) 5. Po zblendowaniu zalej całość mlekiem na 3/4 szklanki 6. Dodaj na samą górę bitą śmietanę 7. Dla rozkoszy można udekorować kawę posypką czekoladową, bądź innymi dekoracjami (ja użyłem mini prince polo oraz M&M's, zdjęcia niżej) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Oto zdjęcia, jak powinien wyglądać gulasz oraz kawa mrożona Mam nadzieję, że komuś się przepis przyda i życzę SMACZNEGO!
  5. Jeszcze raz najlepszego i spełnienia marzeń Kondziu! ❤️
  6. A jak napiszę, że tak... To dostanę bana? To napiszę, że nie hihihihi
  7. Będziemy się klepać licząc ojro generale 🫡
  8. Ja go nie znam, nie wiem dlaczego piszecie, że mam z nim super kontakt
  9. U nikogo xd Już wolę do Gessler chyba iść xd
  10. Tak! Robienie sobie zimowej herbaty, dekorowanie domu na święta i leżenie pod kocykiem oglądając netflixa 😄 Teraz do mnie doszło, że zachowuje się już jak emeryt 😕
  11. Raczej polskie kreskówki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.