Cześć!
Jestem znany z tego, że lubię gotować, więc od czasu do czasu będę wstawiał różne przepisy na dania, które przyrządzam i może komuś się przyda 🙂
Dziś wlatuje przepis na GULASZ oraz podepnę również przepis na KAWĘ MROŻONĄ, ponieważ lato się kończy a może komuś się jeszcze będzie chciało ją przyrządzić
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. GULASZ
SKŁADNIKI:
- Łopatka wieprzowa/wołowa 1 kg
- 2 cebule
- 5-6 małych marchewek
- 2 papryki czerwone
- 2 papryczki chili (jeżeli ktoś lubi na ostro, jak nie to ominąć)
- prażona cebulka (można ominąć)
- suszone grzyby (można ominąć)
- szczypiorek (można ominąć)
- koncentrat pomidorowy
- 0,5l bulionu warzywnego/wołowego
- olej/oliwa bądź smalec
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa do gulaszu (jeżeli jej nie ma, wyjdzie równie dobrze bez niej, chociaż zalecam)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso pokroić na małe kawałki oraz doprawić przyprawami (jeżeli używasz przyprawy do gulaszu, to posyp trochę na mięso, reszta na później)
2. Cebulę pokroić w kostkę lub pióra (preferuję w pióra) oraz marchewkę w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę a chili tak jak leci 😄
3. Na patelni (polecam głęboką) z olejem podsmażamy marchewkę i cebulę (pierwsze te warzywa), podsmażać do czasu, aż cebula zacznie się powoli szklić
4. Do patelni dodajemy paprykę, gdy cebula jest już zeszklona a marchewka zaczyna być miękka
5. W międzyczasie smażymy mięso do szarości - WAŻNE! - nie mieszaj mięsa zbyt często, ponieważ może się szybko rozkładać, mięso puści wodę i zacznie się tak naprawdę gotować
6. Gdy warzywa są już miękkie a mięso dobrze wysmażone, wlej do patelni z warzywami całą zawartość wraz z wodą od mięsa do patelni i zmniejsz na mały ogień, by mięso się nie rozgotowało
7. Dodaj do patelni 0,5l bulionu (zalecam własnej roboty, ale jeżeli komuś się nie chce, to 1 kostka na 0,5l wrzątku rozmieszać i wlać do patelni)
8. Po wlaniu bulionu, dodaj chili oraz suszone grzyby, grzyby muszą zmiękczyć
9. Dodaj resztę zawartości przyprawy do gulaszu i wymieszaj
10. Pozostaw na małym ogniu na ok. 10-15 min i po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszaj, gulasz powinien zmienić całkowicie kolor na czerwony
11. Podczas, gdy gulasz dokańcza się na patelni, przygotuj już ryż/kaszę gryczaną/placki ziemniaczane do gulaszu 🙂 (przepis na idealne placki ziemniaczane najwyżej w kolejnym przepisie podam)
12. Gdy masz przygotowany ryż/kaszę bądź placki ziemniaczane, polej na nie gulasz i dodaj na górę szczypiorek oraz prażoną cebulkę
Składniki, które napisałem, że można ominąć - oczywiście, można lecz polecam je do tego dania 🙂
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. KAWA MROŻONA
SKŁADNIKI:
- kawa rozpuszczalna (ja używam cappuccino waniliowe i polecam, najlepiej smakuje)
- cukier (można ominąć, ja osobiście nie słodzę)
- mleko
- woda
- bita śmietana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotuj wrzątek wody
2. Wsyp 2 łyżeczki kawy oraz 1 łyżeczkę cukru (opcjonalnie)
3. Zalej wrzątkiem tylko do zasłonięcia dna kawy (kawa ma być na równi z wodą)
4. Użyj mini blendera i zacznij blendować kawę do powstania pianki (UWAGA - podczas blendowania poziom kawy będzie się podnosił, nawet do połowy szklanki, ja używam szklanki do shake'a 0,5l)
5. Po zblendowaniu zalej całość mlekiem na 3/4 szklanki
6. Dodaj na samą górę bitą śmietanę
7. Dla rozkoszy można udekorować kawę posypką czekoladową, bądź innymi dekoracjami (ja użyłem mini prince polo oraz M&M's, zdjęcia niżej)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oto zdjęcia, jak powinien wyglądać gulasz oraz kawa mrożona
Mam nadzieję, że komuś się przepis przyda i życzę SMACZNEGO!