Skocz do zawartości

Przepis na TORT OREO


Wercia

Rekomendowane odpowiedzi

Jest trochę czasochłonnym przepisem, ale za to jakim pysznym!! 

 

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura pieczenia: 160 stopni

 

Poncz

● sok z 1/2 cytyny
● 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
● 50 ml wody

Składniki na biszkopt

● 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
● 60 g mąki pszennej tortowej
● 20 g kakao dobrej jakości
● 90 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

 

Krok Pierwszy

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C

Krok Drugi

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować.

Krok Trzeci

Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.

Krok Czwarty

Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

Krok Piąty

Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

Krok Szósty 

Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok Siódmy 

Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.

Krok Ósmy 

Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

Składniki na krem:

 

● 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
● 250 g serka mascarpone
● 4 łyżki cukru pudru
● 6 ciastek Oreo

 

Sposób Przygotowania:

 

Krok Pierwszy

Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.

Krok Drugi

Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.

Krok Trzeci

Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.

Wykończenie tortu

Krok Pierwszy

Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.

Krok Drugi

Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch tortu.

Krok Trzeci

Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.

Krok Czwarty

Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.

 

Efekt końcowy! 

19598999_1412406622170861_1678061399618933541_n.jpg.9181fae4efd9929ea2191e93d28acdbc.thumb.jpg.d04b49f23faa4ffdbf6224ef2f6423ff.jpg

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Radek zablokował(a) ten temat
  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.