Skocz do zawartości

Recenzja [Film] Proceder

martyn.

Rekomendowane odpowiedzi

7900876.3.jpg.8ff3fe6156087db8771adccca9

Witajcie, dzisiaj chciałbym zrecenzować dla Was film "Proceder", który niedawno miałem okazję obejrzeć na netflixie.

Może na start porozmawiajmy krótko o Chadzie:

Chada urodził się 24 Sierpnia 1978 roku w Warszawie, a zmarł 8 Marca 2018 roku w Rybniku przez nagłe zatrzymanie krążenia, które natomiast było spowodowane wyskoczeniem rapera z okna.

Raper nagrywał głównie w wytwórni Step Records. W wieku siedemnastu lat nagrał debiutancki utwór „W-WA miasto stołeczne”. Rok później wystąpił gościnnie na płycie warszawskiej Molesta Ewenement pt. Skandal.

Źródło: Wikipedia.

No to teraz trochę o filmie:

Lekko ponad dwugodzinny film nosi nazwę debiutanckiej płyty rapera "Proceder" wydanej w 2009r. Reżyserem filmu jest Michał Węgrzyn. "Proceder" to film ukazujący życie Tomasza Chady, słynnego Polskiego rapera. Reprezentował on w swoich piosenkach styl ulicznego rapu. Film przedstawia historię Chady, kradzieże samochodów, ale nie tylko. Uzależnienie od narkotyków, od których nie mógł uciec, wiele miłości Tomasza i warunki życia rapera. Mieszkał on do pewnego czasu z matką, co jednak zmieniło się po kłótni o narkotyki. "Proceder" ukazuje też życie Chady w więzieniu, do którego trafiał kilkukrotnie za kradzieże, pobicia i nie tylko. Korzystając z przepustek nagrywał płyty dalej. W 2013 roku jednak Tomasz nie wrócił z przepustki, co skutkowało wywieszeniem za nim listu gończego.

W roku 2015r. Chada został jednak zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu na motorze, (jak to ukazywał film) oraz za zniszczenie mienia.

Główna Obsada:

Piotr Witkowski - Tomasz Chada

Małgorzata Kożuchowska - "Łysa"

Marcin Gutkowski - "Pablo" (swoją drogą, Marcin to raper-Kali).

Ewa Ziętek - Matka Chady

Antoni Pawlicki - "Kroku"

Źródło: https://www.filmweb.pl/film/Proceder-2019-815535/cast/actors

Mi osobiście film się bardzo spodobał. Szczerze mówiąc wcześniej słyszałem może z dwa kawałki Chady, przed obejrzeniem tego filmu nie wiedziałem nawet, że był on chociażby raz w więzieniu. Wydaję mi się, że jestem poprostu za młody żeby to wiedzieć, aczkolwiek lubię słuchać stare nutki raperów. Kto jeszcze nie oglądał filmu-naprawdę polecam! 😉

W sumie, to moja pierwsza recenzja, oraz pierwsza recenzja pisana na telefonie! Myślę, że wam się spodoba ^^

ciapaniegif.gif.cddc6232c47376f70999d040bd2b1c3f.gif

• Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.