Skocz do zawartości

Wege gyros z malinami na sylwestra🥳


aRR

Rekomendowane odpowiedzi

  • Srebrny Typer ME

102.jpg

60 g Bezmięsnego Gyrosu lub Kebaba

mix sałat z rukolą, ok. 90g

4-5 dużych, lekko ukośnych plastrów bakłażana o grubości ok. 2 cm

kilka dużych kaparów

2 garści malin

2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę

2+3 łyżki oliwy

3 łyżki soku z cytryny/octu

tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii

Przygotuj grzanki: wymieszaj kostkę z chleba z 2 łyżkami oliwy, tymiankiem, rozmarynem, oregano i solą. Piecz w 200 stopniach przez ok. 5 minut.

Przygotuj vinaigrette: sok z cytryny albo ocet wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżeczkę musztardy.

Bakłażana posmaruj delikatnie oliwą i solą z obu stron, piecz przez 15 minut. Obok upiecz kebab/gyros.

Na talerzu rozłóż sałaty, na nich plastry bakłażana, potem kebab/gyros, kapary, maliny i grzanki. Na koniec polej sosem i posyp bazylią.

  • Lubię to! 1
  • WTF? 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • aRR zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.