Skocz do zawartości

[#15] 05.01 - Dzień bitej śmietany


Mrs.Fuksiara

Rekomendowane odpowiedzi

  • Junior Administrator

000E5QFXLFCIGUVT-C122-F4.jpg

BITA ŚMIETANA
Produkt każdemu znany. Dobry do dekoracji wypieków, sam w sobie też smaczny, ale skąd pochodzi? 
Święto obchodzimy na cześć urodzin Aarona S. „Bunny" Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu, słynną Reddi-wip. Lapin urodził się 5 stycznia 1914 roku.

Jednakże pierwsze wzmianki o stworzeniu bitej śmietany pochodzą z o wiele wcześniejszego okresu. Dotyczą one balu na dworze Ludwika XIV w 1671 roku.
Cała dystrybucja najszybciej rozwinęła się w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. 

Domowy przepis: 
aniastarmach.pl

Spoiler

Do przygotowania bitej śmietany będą Ci potrzebne:

250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)
Jak zrobić bitą śmietanę?
Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstaw do lodówki końcówki miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.

Domowa bita śmietana
Jeśli chcesz otrzymać słodką lub smakową bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i/lub dodatki smakowe i mieszaj do ich całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia (w efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania). Najlepszą metodą jest uważne obserwowanie jej konsystencji i zaprzestanie miksowania w momencie, gdy osiągnie pożądaną sztywność.

Bita śmietana jest produktem nietrwałym – należy ją przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia.


A Ty do czego używasz bitej śmietany? 
Lubisz? 😄 

/interia.pl, wikipedia

  • Lubię to! 3
  • WTF? 1

12MAPS/FFA
193.33.176.51:27085

sygnatura.png.0e98c281082ca3e0b73c266b6b5121d9.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam, najczęściej w sumie to używam do naleśników. :9791_pepe:

  • Lubię to! 1
  • Super! 1

 

image.png.28186cb6b621902febd82bf043d642bf.png

 

Spoiler

"Nie ma znaczenia czy masz styl, reputację, czy pieniądze. Jeśli nie masz dobrego serca, nie jesteś niczego wart."

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Wspierający

Wysmarujesz się dla mnie tą bitą śmietaną, piękna?

  • Lubię to! 1
  • Haha 6

borowka.png.eaa051a76ab9d8722bfb64ab02824d19.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Właściciel

Szczerze nie lubie za słodkich produktów. Bita smietana zrobiona samemu jest dobra ale zazwyczaj te ze sklepu powodują u mnie odruch wymiotny przez przesłodzenie. :FeelsBadMan:

  • Lubię to! 1
  • Smutny 1
  • Super! 1

sygna-malina.png

qlU3lUK.gif

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • frytA zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.