Skocz do zawartości

Leśny mech z galaretką


Malinaa.

Rekomendowane odpowiedzi

  • Właściciel

Witajcie

postanowiłam sie z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na ciasto leśny mech z galaretką.

Niżej zdjecia ciasta, które mi wyszło

360545787_236479592534166_4523163950135228514_n.jpg

Ciasto szpinakowe:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

200 g świeżego szpinaku (lub 300 g mrożonego), w świeżym najlepiej oderwać łodyżki i dopiero zważyć

3 jajka (rozmiar M)

40 ml mleka

150 g cukru

100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

260 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Warstwa galaretki z owocami:

2 galaretki malinowe

400 g malin, świeżych lub mrożonych

700 ml wody (jeśli używamy malin)

 

Krem:

200 g serka kremowego typu Philadelphia (lub mascarpone), schłodzonego

200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

2 kopiate łyżki cukru pudru (dla serka mascarpone wystarczy 1 łyżka)

 

Dekoracja:

świeże owoce np: ziarenka granatu, maliny, borówki, jagody, truskawki

 

1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.

2. Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiej miski, dodać mleko i zmiksować blenderem na jak najbardziej gładką papkę. (Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć z wody, posiekać i zmiksować z mlekiem blenderem na jak najgładszą masę).

3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Jajka ubijać z cukrem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo zblendowany szpinak.

5. Mąkę z proszkiem przesiać do ubitej masy i wmieszać delikatnie szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

 

8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy. Odciąć górną część ciasta.

10. Górną, odciętą część odwrócić, wydrążyć ciasto łyżką (oddzielając od przypieczonej części) i pokruszyć je do miseczki. (Przypieczona skorupka z zewnątrz nie będzie potrzebna).

11. Dolną część ciasta przełożyć z powrotem do tortownicy lub zapiąć wokół niej obręcz do tortu.

 

12. Przygotować warstwę galaretki z owocami: Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Do gorącej galaretki dodać zamrożone maliny i wymieszać. (W przypadku użycia świeżych malin poczekać, aż galaretka będzie chłodna). Galaretkę odstawić do stężenia. (Chcąc przyśpieszyć proces tężenia, można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, ale należy do niej zaglądać, aby nie stężała za mocno). Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

13. Przygotowane kremu: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder do smaku.

14. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Posypać pokruszonym ciastem szpinakowym i udekorować owocami.

15. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

 

360041758_575029661504560_5903372776386441177_n.jpg

  • Lubię to! 1
  • WOW! 2
  • Ulalala! 1
  • Super! 2

sygna-malina.png

qlU3lUK.gif

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Junior Administrator

Cudo, cudo! 

Ale jestem smakoszem serników 🤣

  • Super! 1

12MAPS/FFA
193.33.176.51:27085

sygnatura.png.0e98c281082ca3e0b73c266b6b5121d9.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Właściciel

Wygląda apetycznie, czekam na obiecany kawałek.

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Wspierający

Ale to świetnie  wygląda! Już wiem u kogo będę zamawiać torty 🤭

  • WTF? 1
  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • aRR V zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.