Skocz do zawartości

#2568 Pytanie na dziś

nicki.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator

1086835735_r.png.c50ad594570aa0f673e112d

W jakim wieku zacząłeś/zaczęłaś korzystać z urządzeń typu telefon, tablet lub komputer?

Jakie jest Twoje zdanie na temat odpowiedniego wieku dla dzieci, aby zacząć je stopniowo wprowadzać do korzystania z takiego sprzętu?

• Lubię to! 1

hamsterPweasePinkBow Discord & Slack Emoji

𝒏𝒊𝒄𝒌𝒊.

Loading_Gif Discord & Slack Emoji

• Wspierający

A nie wiem, moze miałem z 10 lat, jak ojciec z delegacji wrócił z komputerem. A co do wprowadzania dzieci w świat elektroniki. Chciałbym jak najbardziej to opóźnić, choć wiadomo, nie da się. Dziecko pójdzie do szkoły, a tam większość dzieci ma i zaraz byłoby, że ja też chce, bo inni mają. Osobiście chciałbym to jak najbardziej opóźnić, żeby zorganizować dziecku szczęśliwe dzieciństwo, pełne zabaw, wycieczek itd. Dobre dzieciństwo będzie rzutowało na charakter i postępowanie dziecka w przyszłości.

• Lubię to! 1

borowka.png.eaa051a76ab9d8722bfb64ab02824d19.png

Telefon 12 lat, komputer wczesniej. Moze z 7.

Mysle ze wiek 10 lat jest ok, ale pod kontrolą rodzica zeby dzieciak sie nie uzależnił 

• Premium+

Pierwszy raz z komputerem miałem styczność jak miałem 8 lat, gdy pojawił się komputer razem z bratem mogliśmy grać tylko w sobotę i niedzielę max kilka godzin i to tylko wieczorem. Jeśli chodzi o telefon to dopiero w wieku 12 lat.

• Lubię to! 1

1Mn5eDF.png.216bcb885c6773498177bbed9a593ba1.png

Z telefonem miałem styczność w wieku 7 albo 8 lat używając oczywiście nokie 3330 (to nie pomyłka z tym modelem). Łatwo mi przyszło obczaić co jak działa kiedy miałem styczność w z kolejnymi telefonami. Z komputerem nie licząc szkoły czy biblioteki, to miałem styczność mając 14 lub 15 lat.  

Co do wprowadzania dzieci w świat tego typu sprzętów wszystko jest zależne. Każde dziecko rozwija się inaczej, więc nie ma jednego „idealnego” wieku dla wszystkich. Dzieci są gotowe na różne rzeczy w różnym wieku, więc ważne jest indywidualne podejście do stopniowego wprowadzania ich do technologii. Trzeba zapewnić odpowiednią edukację na temat bezpiecznego i odpowiedzialnego korzystania z technologii. Oczywiście powinno się nadzorować ich aktywność z urządzeniami odpowiednio. Ostatecznie kluczowe jest znalezienie równowagi między korzystaniem z technologii, a innymi aktywnościami rozwojowymi. Stopniowe wprowadzanie dzieci do elektronicznych urządzeń, z odpowiednim nadzorem i edukacją, może pomóc im wypracować zdrowy stosunek do technologii już od najmłodszych lat.

• Lubię to! 1

moodchloesmile.gif.881b91bb0a4f719a02d1da5760e16b2e.gif
"Yup, yup, I'm fucking insane in the brain!"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.