Skocz do zawartości

#2 Blog kulinarny by Newt


Newt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym odcinku blogu kulinarnego by Newt! 🙂

 

Dzisiaj wlatuje coś na słodko, zapraszam do artykułu.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Przepis na - TORT!

 

SKŁADNIKI:

 

1. 6 jajek

2. 215g cukru

3. Skrobia ziemniaczana 60g

4. Mąka tortowa 170g

5. Mleko 250ml

6. Masło/margaryna 80g

7. Cukier puder 3 łyżki

8. Opakowanie kremu do wyrobienia masy (ja wybrałem truskawkowy, lecz każdy może swój smak dobrać)

9. Owoce i dodatki (u mnie to były maliny, borówki amerykańskie, banany, pomieszane skarmelizowane skórki owoców, posypka kolorowa, opłatki dekoracyjne, posypka błękitna laguna)

10. Czarna herbata

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Nasz tort musimy zacząć od zrobienia biszkoptu. Na początek oddziel białko od żółtek a następnie miksuj białko do powstania piany

2. Podczas miksowania białka, gdy widzisz, że powstaje już piana, zacznij stopniowo dodawać cukier

3. Gdy białko zostało ubite na sztywną pianę oraz cukier rozpuścił się w białku, dodawaj również stopniowo żółtka i miksuj

4. Gdy wszystko zostało zmiksowane, dodaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę tortową - polecam przesiać obie mąki przez sito

5. Wszystko wymieszaj szpatułką wolnymi i dużymi ruchami, by wszystko ładnie się ze sobą zgrało 

6. Przygotuj blaszkę okrągłą, którą można otworzyć od boku, na dół daj papier do pieczenia oraz wlej masę, rozprowadź równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni na środkową półkę, grzanie góra-dół. Piecz ok. 40 min

7. Gdy Nasz biszkopt się piecze, przygotuj krem. Opakowanie kremu wymieszaj z 250 ml zimnego mleka i zacznij miksować

8. Miksujemy do czasu, gdy krem będzie sztywny (można również samemu zrobić krem na śmietanie 36%, lecz musicie uważać, by nie zrobiło Wam się z tego masło - mi się zrobiło, dlatego awaryjnie użyłem kremu z opakowania)

9. Dodajemy do kremu 3 łyżki cukru pudru i 80g margaryny (najlepiej, by masło miało temperaturę pokojową) i miksujemy dalej

10. Gdy wszystko ładnie się zmiksowało, czekamy na Nasz biszkopt a w międzyczasie można pokroić owoce itp. jeżeli ktoś się zdecydował na jakieś większe (np. truskawki)

11. Gdy biszkopt się upiekł, bierzemy nóż i WAŻNE by wycinać brzegi (ranty) biszkopta, ponieważ gdy tego nie zrobicie a otworzycie blaszkę od boku, to biszkopt Wam pęknie!

12. Zdejmujemy blaszkę i wykładamy biszkopt na desce do krojenia

13. Wycinamy w poprzek na 3 równe części

14. Przygotowujemy tortownicę i kładziemy tylko bok blaszki okrągłej, by formować tort

15. Kładziemy pierwszą część biszkoptu i namaczamy ostudzoną czarną herbatą (jest to ważne, ponieważ wtedy biszkopt nie jest suchy i o wiele lepiej się tort je)

16. Dodajemy krem i powtarzamy te czynności do końca (biszkopt - herbata - krem - biszkopt - herbata - krem - biszkopt - herbata - krem)

17. Zdejmujemy blaszkę i zaczynamy również rozprowadzać krem po bokach, polecam szpatułkę by równomiernie rozprowadzić krem

18. Jedyne co pozostało to udekorować tort (można nawet użyć rękawa cukierniczego, sposób udekorowania dowolny)

19. Gdy skończyliśmy dekorować, schować do lodówki na minimum 5h, by krem zesztywniał całkowicie, najlepiej smakuje oczywiście, gdy przez całą noc będzie w lodówce

 

Poniżej zdjęcia mojego tortu

 

Mam nadzieję, że komuś przepis się przyda i życzę smacznego! 🙂 

 

Spoiler

ngILXXh.jpeg

 

  • Lubię to! 1
  • Super! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Newt zmienił(a) tytuł na #2 Blog kulinarny by Newt
  • Miss Wakacji 2024

wow, a ja jedyne co potrafię to babeczki z paczki :2236_keka:

  • Haha 1

hamsterPweasePinkBow Discord & Slack Emoji

                      𝒏𝒊𝒄𝒌𝒊.

Loading_Gif Discord & Slack Emoji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepięknie, kumplu! Dalej czekam aż spróbuję coś 

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.