Skocz do zawartości

Artykuł o Sabrinie Carpenter

Delfinek

Rekomendowane odpowiedzi

• Fundator

Cześć 😄
Dziś artykuł poświęcony będzie Sabrinie Carpenter gwiazda amerykańskiej sceny filmowej, teatralnej czy popu.

Photo : Elle a assisté au concert de Sabrina Carpenter au Zénith de Paris.  Sabrina Carpenter - Les célébrités assistent à la cérémonie "Billboard  Women In Music" à Inglewood (Californie), le 1er

Co możemy się dowiedzieć o słynnej Sabrinie Annlynn Carpenter?

Sabrina AnnLynn Carpenter urodziła się 11 maja 1999r Lehigh Valley w stanie Pensylwania, amerykańska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, piosenkarka, autorka tekstów, producentka filmowa oraz projektantka. Jej głos określany jest jako mezzosopran czyli głos żeński pomiędzy sopranem i altem. Sabrina jako dziecko brała udział w różnych konkursach. Rozpoznawalność przyniosła rola Mayi Hart z serialu "Dziewczyna poznaje świat".
Ma dwie starsze siostry i również przyrodnią siostrę. Uczęszczała do Lower Mildord Elementary School w Pensylwanii. Gdy skończyła 13 lat wraz z rodziną przeprowadziła się do Los Angeles w Kalifornii aby dalej rozwijać swoją pasję do muzyki czy aktorstwa, przez to że zaczęła pracę w show biznesie to rozpoczęła naukę w domu przez internet, tym samym kończąc szkołę Cyber Charter School. O jej karierze dowiecie się w następnej odpowiedzi.

Sabrina Carpenter akustycznie w klimacie lat 90.

Jak wyglądała początkowa kariera aktorska Sabriny?

Kariera Sabriny zaczęła się na przełomie 2011-2012 roku. Jako aktorka zadebiutowała rolą młodej ofiary gwałtu w serialu telewizyjnym NBC Law& Order: Special Victims Unit. Nie całe dwa lata pózniej pojawiła się w stałej roli The Goodwin Games jako młoda Chloe. W 2013-2015 roku zagrała młodą Merrin w filmie Horns u boku samego Daniela Radcliffe'a. Wystąpiła również  gościnnie jako Jessic Wedge w jednym odcinku serialu "Orange Is The New Black". Została obsadzoną również jako Maya Hart w serialu Disney Channel "Girl Meets World" a na potrzeby serialu nagrała piosenkę czołówkową "Take on the World". Zagrała Wendy Darling w musicalu Peter Pan and Tinker Bell w teatrze Pasadena Playhouse. W 2018-2019 roku zrobiła powrót do aktorstwa i została obsadzona w filmie Netflixa "Tall Girl" a następnie zagrała główną rolę w tanecznej komedii Netflixa "Work It" i filmowej adaptacji powieści Mariny Gessner "The Distance from Me to You", a także była producentką obu filmów. 

Amerykańska wokalistka Sabrina Carpenter, która śpiewa „Espresso”, hit lata  2024 roku

A jak wyglądała jej początkowa kariera piosenkarki?

W 2013 roku podpisała kontrakt płytowy z Hollywood Record na wydanie pięciu albumów studyjnych a jej menedżerem został Bill Perlman. 14 marca 2014 roku wydała swój debiutancki solowy singiel "Can't Blame a Girl for Trying" sam utwór znalazł się w EP-ce o tym samym tytule wydanej 8 kwietnia 2014 roku. 13 stycznia 2015 wydała singiel "We'll Be the Stars”, którym zapowiedziała swój debiutancki album pt. Eyes Wide Open, który został wydany 14 kwietnia tego samego roku. 14 października 2016 wydała album pt. Evolution, który promowała singlami "On Purpose" i "Thumbs" oraz podczas trasy koncertowej Evolution Tour. W 2017 roku zapowiedziała swoją współpracę z zespołem The Vamps przy singlu "Hands", którego premiera na żywo odbyła się podczas koncertów z trasy The Vamps na których wystąpiła jako support. Była również supportem tras Ariany Grande podczas Dangerous Woman Tour w Brazylli.

Największą sławę dał jej album pt. "Short n' Sweet"  który został wydany 23 sierpnia 2024 roku z nakładem Island Records, jest to album popowy z wpływami country, disco, rocka i R&B. A singlem promującym ten album jest "Espresso" ktory stał się największym hitem w dotychczasowej karierze i dotarł do pierwszego miejsca na Spotify na świecie.

Sabrina Carpenter – Short n' Sweet – recenzja płyty - Popkulturowcy

Dlaczego Sabrina została pozwana?

W sierpniu 2017 pojawiła się informacja o tym, że Carpenter została pozwana przez byłych menedżerów, Stana Rogowa i Elliota Lurie, za naruszenie kontraktu i niewypłacanie im prowizji po ich zwolnieniu. Obaj zostali zatrudnieni po tym, jak piosenkarka podpisała kontrakt z Billem Perlmanem, prezesem agencji talentów Perlman Management Group. W skardze stwierdzono, że Rogow i Lurie w 2011 podpisali umowę o zarządzanie muzyką, w ramach której mieli zarobić 50% prowizji Perlmana. Wkrótce później Carpenter podpisała pięciopłytową umowę z Hollywood Records. Rogowa i Lurie zwolniono z pracy w 2014, po czym menedżerowie zażądali należnej im części zysków ze sprzedaży albumów Eyes Wide Open i Evolution. Sytuacja ta zainspirowała Carpenter do napisania jej utworu "Sue Me" z albumu Singular Act I z 2018.

Wizerunek Sabriny Carpenter.

Zarówno kariera aktorska, jak i muzyczna dały jej możliwość wyrażania siebie poprzez modę. W 2017 dla "Vanity Fair" powiedziała:"Te ostatnie kilka lat to moja faza eksperymentalna. Mam szczęście, że gram różne role i tworzę muzykę, która niekoniecznie musi być tylko dla mnie. Dlatego wyrażam siebie w tym, co noszę za każdym razem mogę przybrać inną osobowość. (...) Najfajniejsze było znalezienie tego, co naprawdę mnie łączy z modą, oraz elementami, w których czuję się najbardziej komfortowo i pewnie, ponieważ myślę, że to mówi coś o mnie". Inspirację czerpie z historii rock and rolla z lat 70, z stylu vintage oraz lat 90. 
W 2017 została ambasadorką marki Revlon i dołączyła do kampanii Converse "Forever Chuck". W 2018 podjęła współpracę z marką Aeropostale przy tworzeniu kolekcji ubrań. W 2020 magazyn "Forbes" umieścił ją na liście 30 Under 30 najbardziej wpływowych ludzi w show biznesie oraz tych, którzy mają szansę zmienić przyszłość świata oraz branży rozrywkowej.

Sabrina Carpenter: Co Kryje się za Błyskawicznym Sukcesem Gwiazdy Pop? |  FLEXDOG

Działalność społeczna Sabriny.

Poza pracą w show biznesie poświęca się charytatywnie. W 2017 została nową ambasadorką fundacji Ryan Seacrest Fundation, która buduje studia telewizyjne i radiowe w szpitalach dziecięcych oraz wspiera ich finansowo. Wspiera finansowo fundację Charity Water, która zajmuje się budową zbiorników wodnych i kupnem urządzeń sanitarnych dla krajów trzeciego świata. W 2018 nawiązała współpracę z Malala Fundacion, która wspiera i zapewnia edukacje młodym dziewczynom również trzeciego świata.

zrodło: wiki/wiedza własna.

Czy kiedykolwiek spotkaliście się jej z twórczością? Jaka piosenka/album zrobił na was największe wrażenie?

Dajcie znać w komentarzu!

Sabrina Carpenter - Taste Archives - TasteTV

• Lubię to! 3
  • Super! 3

874mhUT.png

• Junior Administrator

Uwielbiam te aktorkę i piosenkarkę w jednym. 

Każda piosenka ma coś w sobie, ale nic nie zrobiło takiego WOW, no może ta z Jenna ale to przez teledysk. 

Mogłaś jeszcze wspomnieć o jej bliskich w sensie np. to, że się przyjaźni z Jenna i wgl ich historię 🤣🤫

Świetny artykuł 🌟

• Super! 1

12MAPS/FFA
193.33.176.51:27085

sygnatura.png.0e98c281082ca3e0b73c266b6b5121d9.png

• Premium

Fajny artykuł, czytelny. Dobra robota Delfin. :pepelove2:

(Nie komentuje tylko dlatego Delfin, miałam to zrobić wczoraj i zapomniałam.):1477_CryingMan:

• Super! 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.