Skocz do zawartości

Blok czekoladowy


Shadoww

Rekomendowane odpowiedzi

image.png.912beb9f81a3db11481444b56aca7f90.png

Siemanko! 

Dzisiaj przedstawię wam szybki przepis na blok czekoladowy, z którego oczywiście sam korzystam. 

Jeśli chodzi o bloki, to jest to mój ulubiony deser.

 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin
Liczba porcji: mała keksówka - około 900 g
W 10 g:Wartość energetyczna 50 kcal

Dieta: wegetariańska

 

Składniki

kostka masła - 200 g

3 szklanki mleka w proszku - 400 g

4 łyżki kakao lub czekolady w proszku

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszaki: rodzynki, żurawina, miechunka)

 

image.jpeg.957819276f682859fc18b0509fc69635.jpegObraz znaleziony dla: blok czekoladowy

 

 

 

Przepis 

Kostkę prawdziwego masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość  mieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla. 

Odmierz 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Użyj mleka w proszku pełnotłustego - 27 %. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.

Jakie bakalie dodać do bloku czekoladowego:
Masa do bloku czekoladowego jest już gotowa do schłodzenia. Polecam jednak wzbogacić ją o ulubione dodatki. U mnie były to rodzynki, miechunka, żurawina oraz 10 lekko pokruszonych herbatników. Można jednak dodać również: suche wafle, orzechy miękkie - włoskie, pekan. Dobrze sprawdzi się też ryż preparowany.

Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia, lub zawiń w folię. Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma sylikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej.

Życzę smacznego 😉 

Blok czekoladowy odłóż do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest chłodzić blok czekoladowy przez całą noc. 

 Przepis pozyskałem z tej strony --> Blok czekoladowy | AniaGotuje.pl

 

  • Lubię to! 1

LVR6gZ7.png.9c4f042795af521122e45f73f11e9e17.png

 

"Czym bardziej w życiu ma się pod górkę, tym lepsze później będą widoki"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisy Ani nie zawsze są trafione, nie raz sprawdzałem xd 

 

Może kiedyś skorzystam, nie dodając rodzynek bo to zbrodnia 🫡

  • Lubię to! 3
  • Super! 1

juCEuRr.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Fundator

Nie lubię przepisów od Anki bo są totalnie nie trafione.

Ale chętnie spróbuję zrobić taki blok na święta! 😄 

  • Super! 1

874mhUT.png

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Junior Administrator

Ani przepisy najlepsze! 😄 

  • Lubię to! 1
  • Super! 1

12MAPS/FFA
193.33.176.51:27085

sygnatura.png.0e98c281082ca3e0b73c266b6b5121d9.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Wspierający

Bez rodzynek, bo na to jest paragraf, 25 zł grzywny lub 500 lat więzienia. Tak ogólnie to lubię czekoladę i może zrobię sobie taki blok i wypróbuję.

  • Super! 1

IMG_0180.png.902b033e37deb13e825f579c2f77d8f8.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blok czekoladowy to klasyk, który zawsze wywołuje uśmiech na twarzy! Przepis, który wypróbowałem, to absolutny strzał w dziesiątkę – prosto, szybko i pysznie. Czekolada łączy się tu z chrupiącymi herbatnikami i rodzynkami, tworząc niesamowitą harmonię smaków i tekstur. Co najlepsze, przygotowanie tego ciasta to kwestia kilku minut, a potem wystarczy tylko poczekać, aż masa stężeje w lodówce. 

Blok czekoladowy wychodzi zawsze perfekcyjnie – nie jest za słodki, ma przyjemną, aksamitną konsystencję i jest idealnym rozwiązaniem na szybki deser. Dodatkowo, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, jak orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe, co czyni go jeszcze bardziej uniwersalnym. Idealny zarówno na codzienne podjadanie, jak i na wyjątkowe okazje. Zdecydowanie polecam!

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Moderator

mi tam zawsze wszystko wychodzi z przepisów AniaGotuje xd może to nie w stronie jest problem a w kucharzu :2236_keka: 

hamsterPweasePinkBow Discord & Slack Emoji

                      𝒏𝒊𝒄𝒌𝒊.

Loading_Gif Discord & Slack Emoji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.