Skocz do zawartości

Recenzja filmu "Pełny Magazynek"

❄LadyMaccon❄

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem przyjemność oglądnąć film pt "Pełny Magazynek". Zapraszam!

17668.jpg

Reżyserem tego filmu był wybitny, lecz już nieżyjący Stanley Kubrick, zmarł on w 1999r. Film przenosi nas w lata sześćdziesiąte, a dokładniej w okres Wojny w Wietnamie. Na samym początku filmu możemy zobaczyć, jak trudny był proces szkolenia rekrutów. Najbardziej "katowany" był Gomer Pyle, ponieważ miał on nadwagę. Został on obiektem drwin sierżanta Hartmana z powodu jego nadwagi i braku sprawności fizycznej. Rekruci mieli dość kar. Gomer wszystko zawalał czy to testy sprawnościowe, lub podczas próbnych parad, gdzie nie wiedział jak się poruszać i jak trzymać broń. Pewnego wieczora rekruci się dość ostro wkurzyli i dotkliwie go pobili w nocy, ponieważ za jego głupie błędy mieli kary. Po całej sytuacji Gomer zaczyna dziwnie się zachowywać. Nie rozmawiał z nikim jedynie z kim, to z jego bronią, którą nazwał "Szaolin". Na testach i paradach świecił umiejętnościami. Znał wszystkie zasady, znał podstawy rozbierania broni. Wszystko byłoby pięknie, ale nikt nie chciał go podnieść na duchu, do doprowadziło to do tragedii. Zabija sierżanta, a chwilę po tym popełnia samobójstwo strzałem w głowę z swojej "ukochanej". Po kilku latach przechodzimy na front wojny. Widzimy już wyszkolonych i doświadczonych żołnierzy. którzy przeszli szkolenie od sierżanta Hartmana. Losy ich są pokazane z dwóch stron. Pierwsza czyli żołnierze, którzy toczyli krwawe wali. Druga strona, to korespondenci wojenni. 

Moim zdaniem reżyser tym filmem chce nam pokazać dwa oblicza wojny.  Pierwsze to krwawe walki, a druga to ciężkie szkolenia. Co mnie zaskoczyło w tym filmie? Zaskoczyło mnie samobójstwo Payla. Jeśli ktoś lubi dramaty wojenne, to naprawdę polecam oglądnąć ten film. 

Link do filmu: http://m.cda.pl/video/89386a4

• Lubię to! 1

• Właściciel

Szczerze po recenzji mogę wywnioskować, że film fajny ale niestety na gatunki wojenne potrzebuje trafić ze swoim nastrojem aby oglądać. ;x

Dlatego może kiedyś sama się przekonam czy jest to dobra produkcja. :) 

Plusa zasłużonego zostawiam. 

• Lubię to! 1

sygna-malina.png

qlU3lUK.gif

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.