trzecia Postów: 555 Reputacja: 656 Grupa: Zasłużony Inne: Dziewczyna Czas: 4d 13g 17s Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Książkę pod tytułem "Rywalki" napisała autorka Kiera Cass. America Signer wiedzie proste życie. Nie jest biedna, ale nie jest też zbyt bogata. Pod względem zarobkowym jest po prostu przeciętna. W państwie, w którym żyje, Illei, społeczeństwo jest podzielone na kasty. Od pierwszej kasty do ósmej. Pierwsza kasta jest najlepsza, ósma natomiast, najgorsza. Każda kasta zarabia w określony sposób, zależny od jej przynależności. Np. ósemki nie mają w ogóle pracy, jedynki są elitą jak Kaczyński, czyli nie robią nic. America jest "czwórką". Zarabia na życie poprzez granie na instrumentach. Tak właśnie zarabiają czwórki. Gra na skrzypcach i nie przeszkadza jej fakt, że to praca. Po prostu to lubi, a przy okazji zarabia pieniądze. Pewnego dnia dostaje list, który informuje ją o nakazie przybycia do pałacu. Książe Illei, Maxon, będzie wybierał spośród 35 kandydatek z najróżniejszych kast. Czyli władczynią wielkiego cesarstwa może zostać nawet ósemka, jeżeli będzie odpowiednio się zachowywać i oczaruje księcia. Choć wszyscy wiemy, że tak się nie stanie. Jakim cudem ósemka, która mieszkała na ulicy mogłaby opanować królewskie zwyczaje w zaledwie tydzień? No właśnie, w tydzień. Co tydzień wybierana jest jedna kandydatka, która zostaje odesłana z pałacu, gdyż według rodziców księcia oraz jego samego, nie nadaje się ona na cesarzową. Rodzice księcia mogą odesłać kandydatkę nawet bez jego zgody, jeżeli tak zadecydują. America, która wiodła spokojne życie, załamała się po otrzymaniu listu. Po pierwsze oznaczało to opuszczenie ukochanego domu, a po drugie rozstanie ze swoją sekretną miłością, Aspenem, żeby wyruszyć walczyć o koronę, której nawet nie chce. Nikt o zdrowych zmysłach nie zastanawiał by się długo, gdyby miał okazję zostać królem własnego kraju. Któż by się spodziewał, że America będzie się bronić zębami i pazurami przed tym ułaskawieniem losu, ponieważ postanowiła, że jej życie potoczy się inaczej? Komedia? To nic. Po przybyciu do pałacu okazuje się, że kandydatki muszą zachowywać się tak, aby poddani je polubili. Inaczej odpadają. Nasza bohaterka raczej nie jest zbyt ugodową i miłą kobietką, która chowa się po kątach i ewentualnie gotuje obiadek. Na pierwszym spotkaniu z księciem zasadziła mu soczystego kopa w klejnoty. Żeby było śmieszniej, nie wiedziała, że to on. Aczkolwiek jakąś wiedzę na temat wystąpień publicznych ma, w końcu występując publicznie zarabiała pieniądze. Zarabiała pieniądze, nie rozmawiała z ludźmi. Skąd ona, do diaska, ma wiedzieć co lubią w wystąpieniach publicznych ludzie. Skąd do licha ma wiedzieć co lubi książę? Co ją to w ogóle interesuje? Tutaj zaczynają się schody. Książka to jest typowy romansik, z odważną nietuzinkową bohaterką. Dość nieprzewidywalna fabuła, ciekawy pomysł oraz niezła realizacja. Szybko przeczytane, mało zostało w głowie, ale to chyba oczywiste ze względu na poziom tej książki. Raczej lekka, niezajmująca głowy powieść do przeczytania przed spaniem, lecz na tyle ciekawa, że nie marnuje się czasu czytając ją. Mocne 6/10. 3 1 3 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Właściciel Malinaa. Postów: 17,9 tys. Reputacja: 15,8 tys. Grupa: Właściciel Inne: Dziewczyna Opublikowano 9 Maja 2018 Właściciel Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 No zaciekawila mnie. W 3 miejscach troche dziwnie napisalas - czegos mi w zdaniach brakowalo ale tak to fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecia Postów: 555 Reputacja: 656 Grupa: Zasłużony Inne: Dziewczyna Czas: 4d 13g 17s Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 @Malina moglabys mi prosze napisać gdzie dziwnie napisalam? Przepraszam za brak edycji posta, ale nie chce psuć innym czytania. Ten post bede juz edytować. Chciałabym poprawić swój błąd @Malina oj czasem przecinki bola w oczy, ale wszelkie wtrącenia, myśli, przykłady itp. Muszą być poprzedzone przecinkami, plus wszelkie "że, który" i tak sie zbiera. Mając na myśli "tak właśnie zarabiają czwórki ", chodziło mi o to, że czwórki zarabiają poprzez granie na instrumentach. - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Właściciel Malinaa. Postów: 17,9 tys. Reputacja: 15,8 tys. Grupa: Właściciel Inne: Dziewczyna Opublikowano 9 Maja 2018 Właściciel Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Np. ósemki nie mają w ogóle pracy, jedynki są elitą jak Kaczyński, czyli nie robią nic. America jest "czwórką". Zarabia na życie poprzez granie na instrumentach. Tak właśnie zarabiają czwórki. - nie bardzo mi takie dodanie pasuje, tym bardziej, że to nie łączy się jakoś strasznie z kolejnym zdaniem. Książe Illei, Maxon, będzie wybierał spośród 35 kandydatek z najróżniejszych kast. Czyli władczynią wielkiego cesarstwa może zostać nawet ósemka, (...) - brakuje tutaj po co będzie wybierać czyli np. będzie wybierać żonę spośród... Po pierwsze oznaczało to opuszczenie ukochanego domu, a po drugie rozstanie ze swoją sekretną miłością, Aspenem, żeby wyruszyć walczyć o koronę, której nawet nie chce. - przecinek A czasem w ogóle sadzisz mega dużo przecinków, że nie wiem czy to tylko mi razi, czy tak powinno być - polonistką nie jestem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martyn. Postów: 3,1 tys. Reputacja: 3,2 tys. Grupa: Przyjaciel Inne: Użytkownik Czas: 41d 9g 53m 56s Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Nie no fajne. Dawno nie było żadnej recenzji i ta jest bomba! Podoba mi się plus. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi